نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترا، گروه فیزیولوژی ورزشی واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

2 دکترای تخصصی، گروه فیزیولوژی ورزشی واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

3 دکترای تخصصی، گروه فیزیولوژی ورزشی واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

10.30476/smsj.2024.100393.1453

چکیده

مقدمه: بیماری پارکینسون بعد از بیماری آلزایمر، شایع‌ترین بیماری مخرب دستگاه عصبی است. با توجه به اهمیت تحقیقات پیرامون این بیماری، هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی تأثیر هشت هفته تمرین هوازی همراه با مکمل سیر بر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام و پروتئین کربونیل بافت مغز در موش‌های صحرایی سالمند مبتلا به پارکینسون شده بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی ۴۰ سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگو-داولی پارکینسونی شده mg/kg ۲ رزرپین به ۵ گروه و در هر گروه ۸ سر موش صحرایی قرار گرفت. گروه‌ها شامل رزرپین، تمرین هوازی، مکمل سیر، تمرین هوازی+ مکمل سیر و گروه کنترل سالم بود. تمرین هوازی به مدت هشت هفته، پنج جلسه در هفته و مدت ۱۵-۴۸ دقیقه با سرعت ۱۰-۲۴ متر بر دقیقه اجرا شد. مکمل سیر نیز روزانه mg/kg ۵۰۰ به‌صورت گاواژ مصرف شد. کلیه عملیات آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 26 انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون آنالیز واریانس یک‌راهه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
یافته‌ها: مقادیر پروتئین کربونیل در گروه‌های سیر، تمرین هوازی و تمرین هوازی+ سیر به‌طور معنی‌داری کمتر از گروه رزرپین بود (0/001=P). علاوه بر این در گروه تمرین هوازی+ مکمل سیر به‌طور معنی‌داری کمتر از گروه مکمل سیر بود (0/02=P). همچنین مقادیر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام در گروه‌های سیر، تمرین هوازی و تمرین هوازی+ سیر به‌طور معنی‌داری کمتر از گروه رزرپین بود (0/001=P).
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج حاصل از مطالعه حاضر به نظر می‌رسد که انجام تمرین ورزشی به همراه مصرف مکمل سیر، شیوه درمانی مؤثری جهت تعدیل استرس اکسایشی و اکسیداسیون پروتئین در موش‌های مبتلا به پارکینسون بوده است.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

The Effect of Aerobic Training Combined with Garlic Supplementation on Total Antioxidant Capacity and Protein Carbonyl in the Brain Tissue of Aged Rats with Parkinson’s Disease

نویسندگان [English]

  • Morteza Hossienzadeh 1
  • Asieh Abbassi-Daloii 2
  • Seyed Alii Hosieni 3
  • Ahmad Abdi 2

1 PhD Candidate, Department of exercise physiology, Ayatollah Amoli Branch, Islamic Azad University, Amol, Iran

2 Associate Professor, Department of exercise physiology, Ayatollah Amoli Branch, Islamic Azad University, Amol, Iran

3 Professor, Department of Sports Physiology, Marvdasht Branch, Islamic Azad University, Marvdasht, Iran

چکیده [English]

Introduction: Parkinson’s disease is the second most common neurodegenerative disease after Alzheimer’s disease. Therefore, the present research aims to evaluate the effect of eight weeks of aerobic training combined with garlic supplementation on brain tissue’s total antioxidant capacity and carbonyl protein in elderly rats with Parkinson’s disease.
Methods: In this experimental study, 40 male Sprague Dawley breed Parkinsonian rats, treated with 2 mg/kg of reserpine, were divided into four groups of eight rats each. The groups included Reserpine, Aerobic training, Garlic supplement, Aerobic training and a healthy control group. Aerobic training was performed for eight weeks, five sessions per week, with a duration of 15 to 48 minutes at a speed of 10 to 24 meters per minute. Additionally, a daily garlic supplement of 500 mg/kg was administered by gavage. All statistical operations were performed using SPSS version 26 software. One-way analysis of variance and Tukey’s post hoc test were used to analyze the data.
Results: Protein carbonyl values in the Aerobic Training, Garlic, and Aerobic Training + Garlic groups were significantly lower than the reserpine group (P=0.001). In addition, it was significantly lower in the Aerobic Training + Garlic group than in the Garlic group (P=0.02). Also, total antioxidant capacity values in the Garlic, Aerobic, and Aerobic Training groups were significantly lower than in the reserpine group (P=0.001).
Conclusion: The results of the present study suggest that exercise combined with garlic supplementation is an effective treatment method for modulating oxidative stress and protein oxidation in rats with Parkinson’s disease.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Parkinson’s disease
  • Exercise
  • Garlic
  • Antioxidants
  • Protein carbonylation
  1. Dong-Chen X, Yong C, Yang X, Chen-Yu S, Li-Hua P. Signaling pathways in Parkinson’s disease: molecular mechanisms and therapeutic interventions. Signal Transduct Target Ther. 2023;8(1):73.
  2. Chakrabarti S, Bisaglia M. Oxidative Stress and Neuroinflammation in Parkinson’s Disease: The Role of Dopamine Oxidation Products. Antioxidants (Basel). 2023;12(4).
  3. Aksu I, Topcu A, Camsari UM, Acikgoz O. Effect of acute and chronic exercise on oxidant-antioxidant equilibrium in rat hippocampus, prefrontal cortex and striatum. Neurosci Lett. 2009;452(3):281-5.
  4. Sharma A, Weber D, Raupbach J, Dakal TC, Fliessbach K, Ramirez A, et al. Advanced glycation end products and protein carbonyl levels in plasma reveal sex-specific differences in Parkinson’s and Alzheimer’s disease. Redox Biol. 2020;34:101546.
  5. Hosseini SA, Salehi O, Keikhosravi F, Hassanpour G, Ardakani HD, Farkhaie F, et al. Mental Health Benefits of Exercise and Genistein in Elderly Rats. Exp Aging Res. 2022;48(1):42-57.
  6. Simioni C, Zauli G, Martelli AM, Vitale M, Sacchetti G, Gonelli A, et al. Oxidative stress: role of physical exercise and antioxidant nutraceuticals in adulthood and aging. Oncotarget. 2018;9(24):17181-98.
  7. Fallah Mohammadi Z, Aslani J, Mohammadi R. Optional training of CDNF increases the level of cerebellum in the experimental model of exposed 6-OHDA mice. Journal of Applied Exercise Physiology. 2013;11(22):33-42. [In Persian].
  8. Songstad NT, Kaspersen K-HF, Hafstad AD, Basnet P, Ytrehus K, Acharya G. Effects of high intensity interval training on pregnant rats, and the placenta, heart and liver of their fetuses. PloS one. 2015;10(11):e0143095.
  9. Park SY, Kwak YS. Impact of aerobic and anaerobic exercise training on oxidative stress and antioxidant defense in athletes. J Exerc Rehabil. 2016;12(2):113-7.
  10. Keshavarzian F, Doulah A, Rafieirad M. The Effect of Four Weeks of‎ Exercise and Oleurpine‎ Supplementation on Oxidative Stress‎ in Brain Tissue in Experimental‎ Model of Parkinson’s Disease in Rat. Experimental animal Biology. 2021;10(2):67-76.
  11. Ghanbari P, Khajehzadeh S, Sayyed A, Raeisi D, Salehi O. The effect of high intensity interval training with beetroot (Beta vulgaris) juice supplementation on serotonin and dopamine receptors expression, anxiety and depression in middle-aged diabetic rats. Avicenna Journal of Phytomedicine. 2022;12(6):627.
  12. Zheng HC, Liu ZR, Li YL, Wang YA, Kong JW, Ge DY, et al. Allium tuberosum alleviates pulmonary inflammation by inhibiting activation of innate lymphoid cells and modulating intestinal microbiota in asthmatic mice. J Integr Med. 2021;19(2):158-66.
  13. Al-Numair KS. Hypocholesteremic and antioxidant effects of garlic (Allium sativum L.) extract in rats fed high cholesterol diet. Pak J Nutr. 2009;8(2):161-6.
  14. Shamsaei N. Hadi M. Narimanpoorsalemi S. The effect of short-term supplementation of garlic on plasma carbonyl after exercise. National conference of sports and Health Applied Sciences.2015. [In Persian].
  15. Moradi S, Habibi A, Tabandeh MR, Shakerian S. Comparing the effect of 6 weeks of continuous and interval aerobic training on vascular endothelial growth factor and superoxide dismutase enzyme in hippocampus of male rats of Parkinson’s model. SSU_Journals. 2019;27(3):1302-12.
  16. Eidi A, Eidi M, Oryan S, Esmaeili A. Effect of garlic (Allium sativum) extract on levels of urea and uric acid in normal and streptozotocin-diabetic rats. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. 2010(Supplement 2):52-.
  17. Rodriguez-Navarro JA, Casarejos MJ, Menendez J, Solano RM, Rodal I, Gomez A, et al. Mortality, oxidative stress and tau accumulation during ageing in parkin null mice. J Neurochem. 2007;103(1):98-114.
  18. Ni C, Ji Y, Hu K, Xing K, Xu Y, Gao Y. Effect of exercise and antioxidant supplementation on cellular lipid peroxidation in elderly individuals: Systematic review and network meta-analysis. Front Physiol. 2023;14:1113270.
  19. de Souza RF, de Moraes SRA, Augusto RL, de Freitas Zanona A, Matos D, Aidar FJ, et al. Endurance training on rodent brain antioxidant capacity: A meta-analysis. Neurosci Res. 2019;145:1-9.
  20. Nadeem MS, Kazmi I, Ullah I, Muhammad K, Anwar F. Allicin, an Antioxidant and Neuroprotective Agent, Ameliorates Cognitive Impairment. Antioxidants (Basel). 2021;11(1):87.
  21. Borek C. Garlic reduces dementia and heart-disease risk. The Journal of nutrition. 2006;136(3):810S-2S.
  22. Avci A, Atli T, Erguder IB, Varli M, Devrim E, Aras S, et al. Effects of garlic consumption on plasma and erythrocyte antioxidant parameters in elderly subjects. Gerontology. 2008;54(3):173-6.
  23. Prasad S, Kalra N, Srivastava S, Shukla Y. Regulation of oxidative stress-mediated apoptosis by diallyl sulfide in DMBA-exposed Swiss mice. Hum Exp Toxicol. 2008;27(1):55-63.
  24. Salehi OR, Sheikholeslami-Vatani D, Hosseini SA. Psycho-physiological effects of high intensity interval training and vitamin E consumption in elderly trimethyltin-treated Alzheimer’s rats. Metabolism and Exercise. 2021;11(2):57-76.